Wervende webteksten


Tekstschrijven is een vak en binnen dat vak is schrijven voor het web een aparte discipline. Elk medium vereist een specifieke aanpak, maar internet is uniek omdat teksten op websites niet alleen worden gelezen door mensen maar ook door zoekrobots. Deze robots zijn programma's van zoekmachines als Google, die voortdurend speuren naar nieuwe informatie. Wat de Googlebot op uw website aantreft bepaalt of uw site op de eerste pagina met zoekresultaten staat of op pagina 1000.

Een toppositie in Google, bij voorkeur op de eerste pagina, garandeert veel bezoek. Google bepaalt de positie van uw website aan de hand van een formule gebaseerd op honderden factoren. Anciënniteit (leeftijd) van een website is een dergelijke factor.

Hoe vaak een zoekwoord voorkomt in teksten is een andere belangrijke factor, maar overdaad schaadt en heeft een averechts effect. Veelvuldig herhalen irriteert niet alleen de menselijke bezoekers, ook Google wordt niet graag gemanipuleerd en bestraft overdosering van zoektermen met een lage positie.

Een formule voor succes

De Google-formule is geheim en wordt regelmatig bijgesteld. Ervaren webschrijvers hebben echter in de loop der jaren proefondervindelijk vastgesteld welke aanpak optimaal effect sorteert. Zij weten zowel zoekrobots als menselijke bezoekers te boeien en te overtuigen.

Zoekmachines lezen echter niet alleen de teksten op een website, ze nemen ook een kijkje achter de schermen. De structuur van een website en de toegepaste programmeertechnieken zijn minstens zo belangrijk als de schermteksten.

U kunt de mooiste website op uw vakgebied laten maken, met wervelende animaties en video's op prachtige pagina's en toch geen enkele bezoeker trekken omdat de Google-robot teksten in animaties en illustraties simpelweg niet kan lezen.

Uw aanspreekpunt voor het internet

Het succes van een website is afhankelijk van de mate waarin programmeurs en schrijvers samenwerken en elkaar aanvullen en inspireren. Webprogrammeur en webschrijver Frank van Hoof combineert deze vaardigheden in één persoon en biedt u één aanspreekpunt voor al uw activiteiten op het wereldwijde web.Succes op internet
De hoeksteen van internet-marketing is zoekmachine-optimalisatie (Search Engine Optimization). SEO omvat alle technieken die worden toegepast om een website een prominente plaats te geven op pagina's van zoekmachines.

Tientallen factoren bepalen de positie van een website op Google-pagina's. Enkele voorbeelden: 
  • structuur van de website
  • programmeertechnieken
  • snelheid van de website
  • toegankelijkheid voor robots
  • kwaliteit en opmaak van teksten
  • gebruik van titels en tussenkopjes
  • alternatieve teksten bij illustraties
  • sites van concurrenten
  • links van andere sites.

Een succesvolle website is het werk van specialisten. Tegenwoordig zijn er  voorgeprogrammeerde standaard websites, die u kunt huren voor enkele tientjes per jaar en op een eenvoudige manier kunt vullen met eigen teksten en illustraties. Deze instant-websites worden echter vaak van de eerste Google-pagina's verdrongen door concurrerende websites die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO). De initiële kosten van een website op maat zijn hoger, maar worden sneller terug verdiend door grotere aantallen bezoekers en hogere omzetten.